DOĞUM SONRASI BESLEME VE KOLOSTRUM (AĞIZ SÜTÜ)

Doğum sonrası ilk 15- 20 dakika içerisinde muhakkak kolostrum (ağız sütü) alması sağlanmalıdır. Günlük verilecek kolostrum miktarı doğum ağırlığının % 10- 12 si kadar olmalıdır. Bu miktarın yarısı ilk 4- 6 saat içerinde verilmeye çalışılmalıdır. Ağız sütün içeriği kuru dönem beslemesi ile yakından alakalıdır. Kuru dönemin kısa tutulması ağzı sütünün içerisindeki bağışıklık sistemini ve yavru gelişimi destekleyici maddelerin azlığına neden olmaktadır. Buzağılar doğduktan 24 saat içerisinde annelerinden ayrı bir bölmeye alınmalıdır. Altlıkları 10- 15 cm kalınlıkta sap ile serilmeli kuru ve temiz olmalıdır. Hava akımı alan yerde ve havasız bir yerde olmamalıdır. Suya ve yemliğe ulaşabileceği kendisine zarar vermeyecek bir bölme içerisine konulmalıdır. Kolostrumdan sonra taze süt verilebilir. Özellikle soğuk havalarda sütler ısıtılarak verilmelidir.



Buzağı Büyütmede Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
1. Sıvı gıdaların alımına dikkat edilmelidir. Fazla alınan sıvıların hayvanın altlığını çabuk kirletmesine neden olacaktır.
2. Günde 2 öğünde süt verilmelidir.
3. Soğuk havalarda verilen süt miktarı artırılmalı hatta 1.5 katına kadar çıkarılabilmektedir.
4. Doğum sonrası göbek kordonunun bakımının düzgün yapılması gerekmektedir. Buzağı kuru ve temiz bir yerde barındırılmalıdır. Doğum ile meydana gelen atıklar hemen ortamdan uzaklaştırılmalı kireçlenerek gömülmelidir
5. Sıvı gıdalar ana sütünün sıcaklığında, yani 37,5 °C sıcaklıkta verilmelidir.
6. 10-15 cm kalınlığında kuru ve temiz altlık bulundurulmalıdır. Islanan altlık hemen değiştirilmelidir.
7. Barınak içi sıcaklık ne soğuk ne de sıcak olmalıdır. 
8. Buzağı barınakları çok sık olmamalıdır.
9. Vitamin ve mineral dengesine dikkat edilmelidir. FAY YEM grubu yemlerinin hepsinde hastalık haricinde vitamin takviyesine gerek yoktur. Mevcut vitamin ve mineral oranları hayvanların yaşına göre ayarlanmış olup dönemsel olarak sürekli kontrol edilmektedir.
10. Barınak içerisinde sadece buzağı barınağı değil tüm işletme içerisinde tam bir hijyen sağlanmalı ve bu düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.