KUZU ve TOKLU BESİSİ

Her hayvancılık kolunda olduğu gibi koyunculukta da amaç karlılık olduğuna göre, gerek iş gücünden, gerekse hayvanların besi gücünden en iyi şekilde yararlanmak söz konusudur. İşte bu nedenle kuzu büyütme ile besiyi birbirinden ayrı düşünmemiz gerekir. Yeterli ve iyi koşullarda büyütülen kuzuların besisinden alınacak sonuç, kuzu büyütme döneminde yetersiz beslenmiş kuzuların besi sonucuna göre daha iyi olur. Bu da karlılığı etkileyen önemli bir etkendir.

KUZU BESİSİNE BAŞLARKEN DİKKAT EDİLECEKLER
Alıştırma: Besiye başlarken, kuzulara hemen besi yemi verilmez. Hayvanlar sindirim bozukluğuna uğrar.Önce kuzu büyütme yemine azar azar besi yemi katılır. Sonra, her iki yem ayrı yemliklere konulur. Böylece bir hafta alıştırılır, sonra, büyütme yemi verilmez olur. Sütten Kesme: Besiye alınan kuzular sütten kesilir.Hem süt hem besi yemi kuzuya ağır gelir. Koyun kuzusunu görmezse sütü kesilmez gene süt verir. Ama, besiye başladıktan sonra 15 gün kadar,sağımdan sonra kuzular analarının yanına katılabilirler.

Erkek Besisi: Erkek kuzular, aynı yemi yedikleri halde, dişi kuzulardan daha çok et tutarlar.Erkeklerin besi kabiliyetleri daha yüksektir. Onun için, yoğun kuzu besisinde erkek kuzular daha iyi sonuç verir. Aşı: Besiden önce, kuzulara enterotoksemi aşısı yapılmalıdır. Selenyum: Bazı bölgelerin toprak ve bitkilerinde selenyum eksikliği görülür.Buralarda, kuzularda beyaz kas hastalığı çıkar.Onun için,kuzulara selenyumlu, E vitaminli mineral ve vitamin karışımları verilir.